Spaarhypotheek

  • Gelijkblijvende maandlasten (bruto/netto)
  • Geen aflossing gedurende de looptijd (maximale renteaftrek)
  • Waardeopbouw op een spaarverzekering of -rekening
  • Gegarandeerde uitkering
Een spaarhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije  hypotheek en een spaarverzekering of een spaarrekening. 

Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er niet afgelost. Er wordt periodiek (soms gecombineerd met één of meerdere hoge stortingen) een bedrag gestort. Aan het einde van de looptijd  kan de lening gegarandeerd afgelost worden met de opgebouwde waarde. De rentevergoeding op uw inleg is gelijk aan de rente die u betaald voor uw hypotheek. 

Een overlijdensrisicoverzekering is -met name bij de spaarrekening- geen vast onderdeel van deze hypotheekvorm. Indien u het overlijdensrisico wel af wenst te dekken, dan kunt u dit doen door het afsluiten van een losse overlijdensrisicoverzekering. 

Spaarrekening eigen woning (SEW)

Tot 1 januari 2008 viel het vermogen op de spaarrekening belastingtechnisch gezien altijd in box 3. Met de komst van banksparen heeft u nu ook de mogelijkheid om de rekening aan te laten merken als een spaarrekening eigen woning (SEW). De opzet blijft hetzelfde, alleen valt de spaarrekening dan niet meer in box 3 maar in box 1.

Na 1-1-2013.
Koopt u na 1-1-2013 uw eerste eigen woning? Dan is het niet meer mogelijk deze vorm af te sluiten met een fiscaal aftrekbare rente.