Beleggingshypotheek

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

  • Gelijkblijvende maandlasten (bruto/netto)
  • Geen aflossing gedurende de looptijd (maximale renteaftrek)
  • Waardeopbouw op een beleggingsrekening of depot
  • Géén gegarandeerde uitkering
Een beleggingshypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije  hypotheek en een beleggingsrekening of een effectendepot. 

Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er niet afgelost. Er wordt  echter wel eenmalig of periodiek (meestal maandelijks) een bedrag  op een beleggingsrekening gestort. Aan het einde van de looptijd  kan de lening eventueel afgelost worden met de opgebouwde waarde  in de beleggingsrekening. 

Binnen deze hypotheekvorm kunt u kiezen tussen een groot aantal  beleggingsmogelijkheden: van risicoloos tot risicovol. 

Een overlijdensrisicoverzekering is geen vast onderdeel van deze hypotheekvorm. Indien u het overlijdensrisico wel af wenst te dekken, dan kunt u dit doen door het afsluiten van een losse overlijdensrisicoverzekering. 

Beleggingsrekening eigen woning (BEW)

Tot 1 januari 2008 viel het vermogen op de beleggingsrekening belastingtechnisch gezien altijd in box 3. Met de komst van banksparen heeft u nu ook de mogelijkheid om de beleggingsrekening aan te laten merken als een beleggingsrekening eigen woning (BEW). De opzet blijft hetzelfde, alleen valt de beleggingsrekening dan niet meer in box 3 maar in box 1.

Na 1-1-2013.

Koopt u na 1-1-2013 uw eerste eigen woning? Dan is het niet meer mogelijk deze vorm af te sluiten met een fiscaal aftrekbare rente.